Pönttötalkoot loppui – Loukkutalkoot alkaa!

Suomessa järjestettiin kevään aikana loistavat pönttötalkoot jossa miljoona uutta pönttöä saivat siivekkäät asukkaat. Paisuvaa lintukantaa verottavat suomen luontoon kuulumattomat terävähampaat. Elokuun alku on sitä vuodenaikaa kun riistanhoitotalkoita voidaan jatkaa loukkupyynnillä. Pienpedot kuten villiminkki, kettu ja supi verotttavat maassamme pesiviä lintukantoja erittäin tehokkaasti vaikuttaen useiden eri lajien esiintyvyyteen. Mikäli pienpetokanta kasvaa, on sillä alueen lintukantaan negatiivinen vaikutus. Venäjältä suomeen levinnyt supi lisääntyy riistakamera havaintojen perusteella ripeästi. Supikoiran pentueessa voi olla jopa 10 nälkäistä kuonoa ruokittavana. Loukkupyynti on jokaisen metsästyskortin omaavan jokamiehenoikeus. Tuota oikeutta tulisi harrastajien käyttää aktiivisesti. Muistaa täytyy että elävänä pyytävä loukku tulee kokea kerran päivässä. Nykyteknologia auttaa ja loukkuvahti on kiireisen ihmisen apuri kertomaan tilanteen maastosta. Loukkuun ei tarvitse pakastimen parasta paistia syötiksi uhrata vaan esim omenaviipale on Supikoiran herkkua!

Minkkiloukku

Minkkiloukku

Baanalle!

Riistakamera taululla

Riistakamera taululla

Lumien sulettua, alkaa ampumaradoilta kuulua taas tekemisen meininkiä. Uusitulle kalustolle ja komponenteille haetaan tarkkuutta sekä tuntumaa. Jälleenlataajat kokeilevat uusia reseptejä puhkomalla pahvia ahkeraan ja saavat aikaan erinäisiä kasoja. Ampumataitoa tuleekin ylläpitää säännöllisesti harjoittelemalla. Tuntuma kun on häviävä luonnnonvara, jota sitten on syksyllä turha selitellä!

Pulmana meillä keskikehon rakentajilla ovat ne reissut kun ammutaan pitkille matkoille; +300m ja kauemmas. Tätäkin joutuu aina joskus harjoitella. Kiikarilla kun ei tahdo taululle enää laserleikatuilla silmillä nähdä ja taululle kävelykin on nykyään hengästyttävää puuhaa. Sitten pulssinkin pitää antaa tasaantua kun taululta on palattu. Mikä neuvoksi?

Kokeiltiin laittaa kolmijalan päälle etäohjattava riistakamera taulun etupuolelle etuviistoon. Sitten ammuttiin ja lopuksi pyydettiin kuva etäkomennon avulla riistakameralta. Ja kas, minuutin kuluttua meillä oli taulusta kuva ja kukaan ei hengästynyt!

Merkattuahan noita reikiä ei etänä saa mutta jäihän kuva todisteeksi niin erottaa aiemmin ammutut. Idea on nyt toimivaksi testattu joten sen voi laittaa jakoon. Eikun baanalle!

Pöntöt kuntoon!

 

pöntöt kuntoon riistakamera

Valtakunnassa parhaillaan tuulta siipien alle keräävä pönttötalkoot ovat poikineet jo lähes puolimiljoonaa uutta pönttöä linnuille. Pönttötalkoot ovat huomattava uroteko luonnon ja erityisesti kolopesijöiden eduksi. Miljoonapöntön tavoite tullaan varmastikin saavuttamaan, kunhan vaan kaikki pöntöntekijät saavat pönttönsä ajallaan rekisteröityä.

Pönttövimmaa ei sovi unohtaa vanhojen osalta sillä myös vanhat pöntöt tarvitsevat vuosihuollon jolloin uusi kesävuokralainen voi muuttaa puhtaisiin nurkkiin. Ensivuonnahan meillä on miljoona uutta pönttöä keväällä huollettavana vanhojen ohella! Onhan sillä työllistävä vaikutus mutta hauskan harrastuksen ja hyvän asian parissa aika kuluu kuin siivillä.

Paisuvaa lintukantaa tietenkin verottavat suomen luontoon kuulumattomat terävähampaiset ystävämme kuten esim villiminkki. Ehkäpä tulevaisuudessa suojelemme siivekästä väkeä järjestämällä ”loukkutalkoot” jossa loukutetaan minkkiä urakalla pois suomen luonnosta. Tämä edesauttaa elpyvää lintukantaa myös tulevaisuudessa.

Mikä uuteen pönttöön muutti?

Pönttötalkoot ovat näkyneet myös riistakameroiden kysynnän nousuna. Moni uusi pöntöntekijä on kiinnostunut näkemään riistakameran avulla uusien vuokralaisten puuhia lähietäisyydeltä häiritsemättä kuitenkaan heidän pesintää.

Varsinkin öiseen aikaan liikkuvat pöllöt ja huuhkajat näyttäytyvät yöllä kun pöntöntekijät ovat unten mailla. Tuolloin lähettävä riistakamera kertoo omistajalleen öisen kulkijan aktiviteetin. Pesinnän seurannassa etäohjattava riistakamera on verraton. Siltä voidaan tilata pesältä milloin tahansa kuva.

Klikkaa mitä pöntössä tapahtuu

Mökinturvajoukot valvoo! – Etäohjattava riistakamera

Mitä kaikkea kesämökillä voikaan tapahtua itse sieltä pois ollessamme?

Vastauksia tähän löytyy useita joista käsittelemme muutamia yleisimpiä.

VALVONTA

Kesämökit ovat nykyisellään kuin hyvinvarustelluita omakotitaloja. Niihin talvehtimaan jätetty omaisuus ei useinkaan ole pieni koska lähes kaikki uudet kesämökit ovat valmistettu talviasuttaviksi kaikilla mukavuuksilla. Arvotavara talvehtii mökin lämmössä erinomaisen hyvin! Ongelmaksi viimevuosina on muodostunut se tosiseikka, että myös pitkäkyntiset tietävät arvotavaran jätettävän mökille kesälomien vieton jälkeen. 

EU:n rajojen avautuminen on tehnyt helpoksi kuuman tavaran maasta ulosviennin kylmemmille markkinoille jossa tavaralla ei ole haku päällä. Siellä se voidaan helpommin myydä pienemmällä kiinnijäämisriskillä. Pitkäkyntiset aktivoituvat erityisesti syksyllä iltojen hämärtyessä, mutta härskeimmät keikat tehdään keskellä kirkasta päivää kun ennalta kellotettu omistajan kauppareissu alkaa.

Kesämökin omistajan tilannetta parantaa huomattavasti mikäli kiinteistöön on asennettu hälytinjärjestelmä josta tieto siirtyy mökkiä valvovalle taholle. Usein kiinteästi asennettu hälytinjärjestelmä on käytössä vain sisätiloissa jolloin pihapiirin tapahtumat jäävät huomiotta. Sisätiloihin kiinteästi asennettu järjestelmä saattaa olla kallis asennettuna ja pitkäkyntiset voivat etukäteen käydä merkkaamassa mistä hälytinjärjestelmän sensorit mökiltäsi löytyvät. Valvontaa voidaan edullisesti tehostaa, mikäli pihapiiriin tai kesämökin alueelle on asetettu etäohjattava riistakamera. Etäohjattava riistakamera on helposti paikkaa vaihtava ulkotiloissa viihtyvä lähettävä riistakamera, joka toimii teleoperaattorin verkossa mobiililaitteen tavoin. Kun etäohjattava riistakamera havaitsee lämpöliikkuvan kohteen kameran etupuolella, se ottaa kuvan ja lähettää sen valvovan tahon matkapuhelimeen esim sähköpostitse. Sähköpostitse kuvaviestiä lähettävä riistakamera toimii kiinteällä kuukausihintaisella nettiliittymällä halvimillaan n. 4e/kk maksulla tai ns PrePaid liittymällä. Pieni hinta, suuri etu!

Etäohjattava riistakamera kestää suomen pihaoloja ja sen etuna pienen koon lisäksi on sen liikuteltavuus. Sen paikkaa voidaan helposti vaihtaa mikäli kesällä pihaan pyöräilee puolalainen taidekauppias ilman tauluja. Parhaimmillaan etäohjattava riistakamera voidaan asettaa talon seinään räystään alle hieman korkealle suojaan jolloin siihen ei käsipelillä ylety. Etäohjattavan Uovision riistakameran voit sammuttaa etäkomennolla pois päältä kun saavut itse paikalle jolloin se ei kuvaa turhaan omia mökkitouhujasi. Kun poistut itse mökiltä, lähetä kameralle uusi komento jolloin se menee takaisin päälle ja valvonta alkaa. Kotitekoinen linnunpönttö on myös oivallinen piilopaikka kameralle. Tehokkainta on mikäli lähettäviä riistakameroita on sijoitettu kesämökille kaksi. Toinen valvoo pihapiiriä ja toisen voi sijoittaa mökin sisään. Ulos sijoitettu kamera kun kuvaa riistaeläimetkin; jänikset, ketut, oravat jne. Tällöin on hyvä kun toinen kamera varmistaa selustan mökin sisältä, jossa eläimiä harvemmin on. Mökin sisäpuolelle sijoitettu riistakamera voidaan kytkeä verkkovirtalaitteen avulla mökin sähköjärjestelmään.

Riistakameroihin on saatavilla myös jännitteenalennin kaapeli jonka avulla se voidaan kytkeä aurinkosähköjärjestelmään. Paristot voivat olla kameran sisällä mikäli tulee esim sähkökatkos jolloin kamera siirtyy automaattisesti paristokäyttöön. Sisätilossa olevaa etäohjattavaa riistakameraa voidaan käyttää myös mökin sisälämpötilan valvontaan.

Kameralta pyydetyssä kuvassa näkyy tilassa vallitseva lämpötila. Mikäli hankit etäohjattavan riistakameran joka lähettää kuvat sähköpostiisi paikan päältä lähes viiveettä, tarkasta kotivakuutuksesi. Vakuutusyhtiöt ovat tässäkin asiassa ajantasalla. Useat kotivakuutuksia tarjoavat yritykset antavat joko esim -2% alennusta kotivakuutushinnastaan tai sinun ei tarvitse maksaa omavastuuta jos lasi helähtää ja jotain sattuu.

Etäohjattava riistakamera voidaan viedä paikan päälle jo rakennuksen aloittamisen rakennusvaiheessa, jolloin kaikki omaisuus on enemmän tai vähemmän taivasalla. Valvonta saadaan pienellä vaivalla edullisesti heti käyntiin jo rakennusvaiheessa!

LUONNONOLOSUHTEET

Viimevuosina myrskyisämpään suuntaan muuttuneet luonnonolosuhteet ovat tuoneet luoksemme jokavuotiset myrskyt erityisesti syksyllä ja talvella. Myrskyt repivät mökkien kattoja tai saattavat kaataa puita piharakennusten tai kulkuneuvojen päälle. Myrskytuhojen toteaminen olisi aina suositeltavaa tarkastaa heti pikimmiten koska sateet ja kylmyys saattavat aiheuttaa lisävahinkoja rakennuksissa. Pitkät välimatkat saattavat aiheuttaa tarkastusmatkan siirtymisen viikonlopulle tai seuraavaan lomapäivään. Ensiapuna pikatarkastukseen voidaan käyttää etäohjattavaa riistakameraa jolta voidaan tarpeen vaatiessa helposti tilata kuva tekstiviestillä. Pihapiiriin sijoitettu kamera ottaa kuvan ja näyttää pihapiirin maiseman josta voidaan paikan päältä saapuvan kuvan avulla todeta pikainen tilannekatsaus. Alustaviin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä heti ja voitt nukkua yösi rauhassa.

KIINTEISTÖN HOITO

Kesämökin tarkoitus ei ole olla työleiri joten sinnehän ei kannata nurmikkoa istuttaa. Mikäli kuitenkin perhesovun säilyttämiseksi kyseinen viikkotyö on miehelle hankittu, niin senkin tilanteen kehittymistä voi tarkkailla etäohjattavan riistakameran avulla. Pikatarkastukseen voidaan käyttää etäohjattavaa riistakameraa jolta voidaan tarpeen vaatiessa helposti tilata kuva tekstiviestillä. Pihapiiriin sijoitettu kamera ottaa kuvan ja näyttää pihapiirin maiseman josta voidaan paikan päältä saapuvan kuvan avulla todeta ruohon pituus.

Vinkki: riistakameran etupuolelle keskelle kuvausaluetta nurmikolle voidaan jättää  esim vedellä täytetty olutpullo pystyasentoon. Voit helposti tarkkailla missä kohden etikettiä nurmikon yläraja hipoo. Ja mikäli naapurimökin isäntä tulee poissaollessasi paikalle omalle tarkastuskäynnilleen, tuskin hän ohittaa olutpulloa jolloin saat kuvan tuostakin tilanteesta. Saapunut kuva kannattaa tulostaa ja tiputtaa vähin äänin kyseisen herran postilaatikkoon. Oppiipa hänkin samalla missä kivipyykki on ja asiasta ei tarvitse sen kummemmin puhella. Naapurisopu säilyy jatkossakin.

Samainen etäohjattavan riistakameran käyttötarkoitus toimii myös talvella mikäli halutaan tietää vallitseva lumi ja pakkastilanne ennenkuin lähdetään matkaan. Tällöin kuvassa näkyväksi mittatikuksi kannattaa valita jokin toinen pihapiirin kohde.

IRTAIN OMAISUUS

Kesämökeillä säilytetään erilaisia metsänraivaus ja huoltokoneita vajassa. Moottorikelkka, päältä ajettava ruohonleikkuri ja mönkijä löytyvät jokaisen pitkäkyntisen joululahjalistalta. Puhumattakaan että arvokas vene ja perämoottori lepäävät rannassa. Etäohjattavan riistakameran avulla pysyt selvillä onko joku tullut sisään vajaan ja viemässä omaisuuttasi.

Rantakoivuun tai veneen sisäpuolelle kiinnitetty etäohjattava riistakamera paljastaa onko joku ruuvaamassa erämoottoria parhaillaan irti tai  pöllimässä bensoja tankista.

FIILISTELY

Mobilisoitava ja paikkaa helposti vaihtava etäohjattava riistakamera voidaan viedä mökille tai lapsuusmaisemiin kuvaamaan alati muuttuvaa luontoa. Etäohjattavaa kameraa voidaan käyttää vaikka kesken työpäivän fiilistelytarkoitukseen ja pyytää siltä kuva. On ihana saada kuva mielimaisemastaan ja nähdä miltä siellä näyttää juuri nyt! Näitä kuvia on mukava jakaa ystävienkin iloksi esim omassa Facebookissa.

Hämmästy mihin riistakamera pystyy

Etäohjattava riistakamera – Riistanhoito ja metsästys samassa lähettävässä paketissa!

Riistakamerat ovat olleet osana suomalaista metsästystä ja riistanhoitoa jo vuosikymmenen ajan. Niiden tuomaa lisäarvoa metsästyksen tai riistanhoidon parissa on vaikea mitata rahallisesti, mutta käytännön tuomat edut ovat kiistattomia ja useiden tuhansien metsästäjien kokemia.

RIISTAKAMERA SUOMESSA

Kaupallisesti saatavia ei lähettäviä riistakameroita alettiin käyttämään metsästäjien keskuudessa voimakkaasti v. 2007 alkaen. Ei lähettävä riistakamera oli kooltaan iso ja hinnoiltaan jopa 300 euron luokkaa. Vuosina 2007 – 2009 niiden kysyntä kiihtyi ja tuona aikana ei lähettäviä riistakameroita myytiin eniten.

Vuonna 2009 markkinoille tuli ensimmäinen lähettävä riistakamera joka lähetti kuvat MMS multimediaviestinä. Hintava MMS kuvaviestin hinta rajoitti kysyntää koska MMS kuvaviestin hinta oli hidaste. Mullistava käänne koettiin vuonna 2010 kun markkinoille tuli ensimmäinen datana internetin ylitse lähettävä Uovisionin valmistama lähettävä riistakamera. Tuosta alkoi lähettävän riistakameran suuri suosio metsästys, riistanhoito ja valvontakäytössä.

Kaikissa riistakameroissa on lämpöliikettä havaitseva PIR liiketunnistin joka laukaisee kameran kun sen editse kulkee lämpöä emittoiva eläin tai ihminen. Alkuperäinen kuva tallentuu aina kameran sisällä olevalle SD muistikortille. Lähettävä riistakamera pakkaa kuvan ja lähettää sen omistajansa sähköpostiin. Yökuvat kamerat valottavat näkymättömän infrasalaman avulla. Päiväkuvat ja videot ovat normaalisti värillisiä.

KIINTEÄ KUUKAUSIHINTAINEN LIITTYMÄ

Lähettävä riistakamera käyttää kuvien lähettämiseen sähköpostitse kiinteästi hinnoiteltua liittymää. Eri operaattoreiden hinnoittelu vaihtelee kuukausimaksuissa ja edullisimmin 2G liittymä voi maksaa alle 4eur/kk. Kiinteästi hinnoitellun liittymän avulla riistakamera voi lähettää rajattomasti kuvamateriaalia omistajansa sähköpostiin. 

IKKUNA LUONTOON

Mobiiliverkossa toimiva etäohjattava riistakamera antaa omistajalleen ikkunan luontoon jonka avulla tarkkailla eläimiä vuoden jokaisena päivänä. Liikuteltavuuden avulla sen paikkaa voidaan vaihtaa jolloin voit tarkkailla uuden ikkunan eläinkantaa. Kuvauspaikoilla vierailevat riistaeläimet suhtautuvat luontevasti ja pelkäämättä hajuttomaan, äänettömään ja näkymättömään riistakameraan. Nyt näet mitä ruokintapaikalla tapahtuu tai mitkä luolat ovat aktiivikäytössä. Saat tarvitun kuvatiedon heti käyttöön ja lähettävän riistakameran ansiosta säästät käynnin kameralla. Mikäli koulutat nuorta hirvikoiraasi, näet milloin nuolukivellä on ollut liikennettä ja löydät tuoreet hajujäljet helpommin.

Lähettävä riistakamera yhdistää myös kaupunkilaisia lähemmäksi luontoa tai maaseudun ihmisiä kun halutaan tietää mitä pihassa käy kun ollaan itse nukkumassa tai poissa kotoa. Riistakamerasta ovat monet luonnosta kiinnostuneet ihmiset löytäneet uuden harrastuksen tai jotka haluavat tietää kuka vierailee pihapiirissä. Kuvamateriaalia lähettävä riistakamera pitää sinut aina ajan tasalla, olitpa sitten missä tahansa!

ETÄOHJATTAVA RIISTAKAMERA

Etäohjattava riistakameraa voidaan kontrolloidusti ohjata omistajan taholta tekstiviestein. Etäohjattava riistakamera voi ottaa vastaan useita hyödyllisiä käskyjä omistajaltaan tekstiviesteinä. Yleisimmin käytetty komento on ”kuvapyyntö” jolla pyydetään kuvauspaikalta kuva ilman PIR liiketunnistimen havaintoa. Kehittyneimmissä etäohjattavissa riistakameroissa PIR liiketunnistin voidaan etänä sammuttaa ja uudelleen päälle kytkeä tekstiviestillä. Toiminto on erityisen tarpeellinen silloin jos ruokinnalle laskeutuu esim. iso lintuparvi (varikset, lokit, sorsat). Tuolloin voit sammuttaa liiketunnistimen jolloin kamera ei turhaan kuvaa ja lähetä minuutin välein kuvia. Tämä komento säästää paristoja sekä SD muistikorttia! Edistyneessä etäohjattavassa riistakamerassa on myös lähetystoiminnon päältä pois kytkentä ja takaisin päälle kytkentä. Toiminto on äärettömän tarpeellinen kun halutaan että kamera jatkaa esim. ruokintapaikan kuvaamista SD muistikortille mutta ei lähetä sähköpostia tukkoon.

Etäohjattavia riistakameroihin on saatavana eri CamControl APPseja Android, iOS ja Windows älypuhelimiin. Niiden avulla omistajan ei tarvitse muistaa tekstiviestikomentoa tai pitää komentoa tallennettuna matkapuhelimen viestikansiossa. Riistakameran 3G lähetysnopeus nostaa lähetetyn kuvamateriaalin tason 2G riistakameraa paremmaksi ja materiaalia saadaan kamerasta ulos entistä tiuhempaan tahtiin. Etäohjattava 3G riistakamera voi lähettää omistajan sähköpostiin 5 sekunnin pituisen videon äänen kanssa. Videota lähettävä etäohjattava 3G riistakamera on hyödyllinen kun halutaan saada aiempaa enemmän informaatiota eläinten toiminnasta ruokinnalta.

Lataa opas